Horok-Horok

Teks Deskripsi Makanan Tradisional Horok Horok Bahasa Jawa
Bahasa Jawa


Menurut wikipedia: Horok-horok (bahasa Jawa: ꦲꦺꦴꦫꦺꦴꦏ꧀​ꦲꦺꦴꦫꦺꦴꦏ꧀, translit. Horok-horok) adalah makanan ringan yang terbuat dari tepung pohon aren.[1]Horok-Horok adalah makanan yang tergolong langka, di karenakan Horok-horok umumnya hanya ditemukan di Jepara, Sulit bahkan tidak dapat ditemukan di luar Jepara. Horok-horok umumnya dimakan dengan Sate Kikil, soto, bakso, gulai, dan sayur pecel. Selain itu dapat juga dimakan dengan diberi santan dan sedikit gula pasir, seperti bubur.
Bahan pokok horok-horok adalah tepung yang terbuat dari pohon aren, Makanan ini sudah populer semenjak masa gerakan tiga puluh September (PKI). Metode mengambilnya menggunakan sisir rambut. Bentuknya butiran-butiran kecil menyerupai busa styrofoam yang kenyal dengan rasa sedikit asin. Untuk memperoleh pohon aren, para perajin asal Jepara sampai berburu ke luar daerah, seperti ke Rembang, Pati dan Blora. Tepung aren ini, setelah dibersihkan, kemudian dikukus hingga matang dan setelah didinginkan, Horok-horok akan bertekstur kenyal. Bagi masyarakat Jepara Horok-Horok merupakan sumber karbohidrat masyarakat Jepara sebagai pengganti nasi atau lontong.


Berikut adalah Teks Deskripsi tentang Horok-Horok dalam Bahasa Jawa:

Horok – horok iku panganan ringan kang kagawe saka glepung wit aren. Panganan iki keetang unik, amarga iso disantap bareng kaliyan panganan liyo koyoto bakso, pecel, gulai lan sapanunggalane. Panganan iki namung dipunpanggihaken wonten Jepara, lan mboten wonten ing papan liyo. Mila wonten dadikake panganan  tradisional khas saking Jepara, Jawa Tengah.

Horok – horok kadamel saka bahan dhasar glepung wit aren. Glepung iki bentukipun koyo butiran alit sarupa busa styrofoam kang kenyal lan duwe raos rada asin/gurih. Ono metode khusus kanggo njupuk glepung ing wit aren iki, yoiku nganggo sisir rambut. Lebeting proses pembuatanipun, glepung aren diresiki teros dikukus ngantos mateng lan kenyal. Banjur dipotong -potong cocok kaliyan kekajengan.

Konon tembungipun, proses pandamelan horok -horok iki tingkat keberhasilanipun gumantung ing kawontenan manah si ingkang ndamel. Bilih si pendamel saweg rumaos duka utawi kesal mila horok - horok ingkang dipundamel dadi sande/gagal. Sahingga dibutuhake ketulusan manah wekdal ndamelipun. Kejawi saka iku ingkan ndamel kedah resik ugi fisike. Bilih tangan ingkang ndamel taksih nirahaken mambet amis lan meksakaken gawe, mila horok -horok ingkang dipundamel enggal membusuk. Mila pandamel horok –horok kudu ngati ati  supados horok -horok ingkang sing digawe kraos nikmat.

Panganan iki nggadhahi raos kang gurih lan tekstur ingkang kenyal mila duweni  sensasi lan citarasa khas wanci kita menyantapipun. Kangge menikmatinipun kita saged nambahaken gendhis lan toya santen kados bubur. Kejawi menika horok -horok ugi saged wonten santap sareng kalih kuah soto, gulai, bakso lan sayur pecel. Kagem masyarakat Jepara, horok - horok saged dados panggantos sekul utawi lontong, amargi nggadhahi kandhutan karbohidrat ingkang cekap inggil.

Horok – horok gampang keparing ing Jepara, kathah warung makan ingkang nyedhiyakaken horok -horok. Panganan iki sanget digemari dening masyarakat wonten Jepara, kejawi puniku kathah wisatawan buru panganan setunggal puniki dados wisata kuliner. Kangge sampeyan ingkang dugi dhateng Jepara, Jawa Tengah, kirang jangkep raosipun bilih dereng menikmati panganan tradisional setunggal iki.